Huis vanaf 1 juli 2012 ‘onverkoopbaar’ 2% wordt 6% belasting

Het kabinet heeft vorig jaar besloten de overdachtsbelasting voor particuliere woningen te verlagen van 6% naar 2%. Deze regel is op 15 juni ingegaan en loopt tot 1 juli 2012. Dat is al over 3,5 maand!

Mocht u een woning willen kopen, dan zou ik aanraden voor 1 juli de akte te laten passeren bij de notaris. De regeling geldt ook voor een 2e woningen en recreatiewoningen.

Andersom geldt dit natuurlijk ook. Mocht u uw woning te koop hebben dan is dit een goed argument om de koper sneller te laten beslissen. Houdt er rekening mee dat er tussen de koop en het tekenen van de akte vaak nog een aantal weken zitten.

Na 1 juli
Na 1 juli wordt het dus voor huizenkopers minder aantrekkelijk om een huis te kopen. Woning zoekenden die voor die tijd geen keuze gemaakt hebben zullen opnieuw gaan twijfelen en uitstellen. Het is immers duizenden euro’s duurder geworden terwijl het vooruitzicht op waardevermeerdering nihil of zelfs negatief is. Er zal een periode van stilte aanbreken voordat mensen het voor zichzelf kunnen verantwoorden over te gaan tot aankoop.

Leave a Reply