Interview met huisfotograaf Arthur Vahlenkamp

Enkele weken na het artikel van mijn boek in de Telegraaf kwam ik in contact met huisfotograaf Arthur Vahlenkamp. Een gedreven enthousiaste professional. Na enkele mailtjes te hebben uitgewisseld heb ik hem als professionele huisfotograaf gevraagd of ik hem mocht interviewen. Het interview gaf verrassende inzichten en waardevol advies voor de huisverkoper.

Hoe is het fotograferen van huizen begonnen?
Dit is begonnen door een samenloop van omstandigheden. Door enkele van mijn klanten was ik al langer geïnteresseerd en verbonden aan interieurfotografie.
Voor hen maakte ik fotoshoots van hun produkten in interieurs. Begin dit jaar tipte een vriend, een makelaar in Den Haag, mij om eens te kijken naar het fotograferen van huizen voor makelaars.

Een groeiende markt waarin -mede door de druk van ‘de crisis’ in het algemeen en specifiek de makelaarswereld-, anders tegen presentatiemogelijkheden aan wordt gekeken.

Moeten verkopers zich ook voorbereiden voordat jij langs komt?
Huiseigenaren krijgen van mij een ‘boodschappenlijstje’ waarmee zij alle ruimtes van de woning kunnen doorlopen. Deze lijst kunnen zij afvinken. Wanneer de lijst doorlopen is, is het huis eigenlijk ook ‘verkoopklaar‘.

Dit is een voorbereiding die voor fotografie zeker nodig is, gezien het feit dat er op een betrekkelijk klein plaatje op een beeldscherm of in een brochure een hoop informatie getoond wordt.

Wat zijn de 5 meeste gemaakte fouten als het gaat om fotografie van het huis?

  1. rommel door het hele huis
  2. geen sfeer tonen
  3. verlichting en belichting van de foto
  4. slecht standpunt
  5. onscherpte

Heb je voorbeelden van foto’s die je gemaakt hebt? (eventueel met voor- en na)

Hieronder twee voorbeelden van voor- en na


Mooie sfeervolle foto’s:

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Bewerk je de foto’s na het fotograferen?
Alle foto’s worden, voor ze naar het makelaarskantoor gestuurd, bewerkt. Sowieso om gewenste groottes aan te leveren voor website en drukwerk. Daarnaast is het een kwestie van de puntjes op de i zetten, de digitale doka. Geen enkele foto ontkomt hieraan.

Wordt je veel ingeschakeld door makelaars?
Het is een groeiende markt en ik ben een klein startend bedrijf vanuit mijn ‘gewone’ fotografie. Dus er komen elke week makelaars bij. Die krijgen van mij een luxe presentatieboek om de klanten uit te leggen en te tonen wat de fotografie van hun huis inhoudt, daarnaast krijgen de makelaars een boodschappenlijstje voor de klanten ter voorbereiding op de fotografie en de verkoop.

Hoe vind jij dat makelaars het doen in deze crisis tijd?
Makelaars zitten in een gekke positie de laatste jaren, het ‘makkelijke’ is van het vak af. Er moet veel tijd en moeite geïnvesteerd worden in de verkoop van een huis. Dit was voorheen toch wel wat anders natuurlijk.

Toch zijn er nog heel veel makelaarskantoren die qua presentatie een beetje vastgeroest zijn. Ze staan niet echt open voor veranderingen denk ik.
Wanneer ik sommige makelaars aan de telefoon heb n.a.v. een mailing krijg je te horen dat ze zelf de presentatie meer dan prima vinden, “We hebben er nog nooit klachten over gehad” en “Wij vinden dat onze foto’s heel goed zijn”

En daar ben ik het uiteraard geheel niet mee eens. Ook wanneer er een huis al 2 jaar in de portefeuille zit, is het verstandig om hier geld en tijd in te steken in de vorm van goede fotografie. het is een nieuwe verkoopimpuls. Haal het pand van Funda af, en plaats het een week later met nieuwe foto’s en en goed geschreven teksten opnieuw er op. De nieuwe markt speelt zich voor een heel groot deel bij de mensen thuis af, achter de pc. Funda afstruinend naar leuke en geschikte huizen, en men bekijkt als eerste.., de foto’s! En je krijgt maar 1 maal de kans om die eerste indruk te maken…. Een paar klikken verder en ze zijn het huis met die wazige slechte ongezellige foto’s alweer vergeten.

Welk gevoel leeft er bij de mensen die hun willen verkopen?
Volgens mij is er op het moment een hoop onrust en ongerustheid bij de mensen die hun huis willen verkopen. Iedereen hoopt toch stilletjes op de ideale situatie wanneer men zijn/haar huis in de verkoop zet, namelijk dat het binnen een half jaar verkocht is. Was dat zo’n 5 jaar geleden vaak het geval, tegenwoordig lukt dat meer niet dan wel. Wanneer ik bij mensen thuis kom fotograferen, krijg ik ook vaak vragen in de trant van, zou ik dat daar laten staan, kan dat wel, of moet ik die muur nou wel of niet overschilderen. Of het nu gaat om een appartementje van 70 m² of een villa van 250 m², iedereen neemt niets meer voor lief aan. En misschien is het in sommige gevallen ook wel eens goed, dat er meer moeite gedaan moet worden, maar soms zorgt het ook voor schrijnende gevallen. De markt is in 5 jaar tijd erg verandert, voor verkoper, aankoper en makelaar.

Welke tip zou je mensen die nu hun huis voor de winter willen verkopen mee willen geven?
Probeer (nog) eens objectief door je huis te lopen, en neem de zwakke punten nog eens onder de loep. En pak ze misschien toch maar aan. Ook dat ene kapotte lampje in de kroonluchter en onder de aanrechtkastjes, vervang ze! Want zeker in de herfst- en winterperiode is licht van essentieel belang. Benut ook de pluspunten, en benadruk ze. Gezelligheid mag, als het maar geen rommeltje wordt.

Zou je een korte omschrijving van jezelf en je dienstverlening kunnen geven in 1 of 2 alinea’s.
Persoonlijk zie ik mijzelf als een enthousiaste gedreven vakidioot met grote aandacht voor details. Ik geniet ervan wanneer mensen zeggen; “Hé! Wat hebben we eigenlijk een leuk of mooi huis!”

Het is niet altijd makkelijk om mensen te laten zien wat nodig is voor een goede foto. Een huis is niet binnen 10 minuten gefotografeerd, niet goed althans. Maar het is wel van groot belang, we praten hier niet over de aankoop van een puddingbroodje bij de bakker.

Je koopt maar enkele keren in je leven een huis, zo’n grote uitgave verdient aandacht, van foto tot notaris. Binnen het verkoopproces ben ik maar een klein onderdeeltje, maar wel een die niet onderschat moet worden.

Over Arthur Vahlenkamp
Arthur Vahlenkamp is woonachtig in Den Haag, 39 jaar en al zo’n 15 jaar professioneel fotograaf. Sinds kort officieel met een 2e bedrijf begonnen; www.profoto.biz. Een service die zich volledig richt op het fotograferen van huizen en bedrijfspanden voor makelaars en projectontwikkelaars. De huisfotografie vind plaats van Oegstgeest tot en met Goes. Daarnaast maak ik veel sfeer- en produktfoto’s voor bedrijven en reclamebureau’s.

Klik hier om naar de website van Arthur te gaan: www.profoto.biz

Leave a Reply