“Je moet er bovenop zitten als koper, anders is het huis weg!”

Dat was vijf jaar geleden, weet u nog? Zeker in de binnenstad van Groningen waar ik toen woonde moest je er bovenop zitten om een woning te ‘mogen’ bezichtigen. 

Afspraken werden achter elkaar of in sommige gevallen tegelijk gepland. De makelaars zorgden ervoor dat de potentiele kopers elkaar ook nog tegen kwamen om de druk een beetje op te voeren. Je moest snel aangeven of je verder wilde of niet. Dat waren nog eens tijden!

Tijden zijn veranderd
Nu is dat wel anders. Je zou zeggen dat het juist nu aantrekkelijk is om een huis te kopen. Maar het aanbod is nu veel groter dan de vraag. Voor starters is het erg moeilijk gemaakt om een huis te kopen door de regel van vorig jaar waardoor starters 30.000 minder konden besteden (lees: lenen) voor een woning. Of deze bescherming nu goed is of niet, bestaande woningen werden daardoor wel moeilijker te verkopen.

Daarbij kwam begin juli de verlaging van de overdrachtsbelasting, de negatieve effecten daarvan zijn ook groter dan de positieve zoals ik eerder schreef.

De huidige economische vooruitzichten helpen ook niet echt mee. Het aanbod van te koopstaande woningen zal komende jaren nog meer toenemen.

Mensen zijn altijd op zoek
Gelukkig zijn er altijd mensen op zoek naar een nieuw huis. Alleen wat nieuw is, is dat mensen veel meer tijd besteden aan het kiezen van het juiste huis. Potentiele kopers beseffen dat de tijden om te verdienen aan huis echt voorbij zijn. Veel mensen worden daarom kritischer bij het kiezen van een woning en zullen veel meer voor het juiste gevoel, sfeer en beleving van het huis gaan. Ze zullen er namelijk voor langere tijdmoeten wonen. Want ondanks de lagere overdrachtsbelasting zal de waarde ontwikkeling van een huis komende jaren (misschien wel 10 tot 15 jaar) niet zo hard gaan als we gewend waren.

Leave a Reply