Kijken, kijken niet kopen!

Het vaakst hoor je de zin ‘kijken, kijken niet kopen’ in het buitenland wanneer buitenlanders als grapje een Nederlandse zin uit spreken. Tot voorkort was dit waar alleen in winkels. Nu lijkt het of dit principe ook in de huizenmarkt populair is geworden.

Groot aantal kijkers
Steeds vaker hoor ik van mensen over het grote aantal kijkers maar dat kijkers daarna niets meer laten horen. Na een paar dagen denk je ‘dat is een onderhandelingstruc’ maar wanneer er na een week nog niet gereageerd wordt is de teleurstelling des te groter. Je steekt er steeds toch weer tijd in het huis opruimen en schoonhouden. Zeker wanneer daar kleine kinderen bij zijn en een druk leven betekent dat extra werk en geregel. De presentatie van de woning moet namelijk wel perfect zijn. Bovendien ben je zo weer een maand en een hypotheek verder.

Maar hoe ga ik hier het beste mee om?
Enkele tips om efficienter en effectiever met kijkers om te gaan:

  • probeer kijkers op één dag in te plannen, liefst vlak achter elkaar
  • organiseer een kijkersdag door die dag te promoten samen met de makelaar (wanneer er bijvoorbeeld 15 tegelijkertijd in de woning zijn wordt de druk groter om actie te ondernemen want ‘er waren zoveel kijkers, dat moet wel gewild zijn’)
  • zorg dat de makelaar altijd de personen opvolgt per telefoon of e-mail. Vraag daar ook een rapportje van en laat hem vragen naar de redenen waarom het huis niet bij ze past en hoe dat verbeterd zou kunnen worden. Dit geeft je waardevolle informatie!
  • denk goed na over het tijdstip en de dag wanneer je kijkers ontvangt (in verband uitstraling buurt, parkeerplek en rustige momenten)
Heb je zelf nog een suggestie of tip? Laat een hieronder een reactie achter!

One thought on “Kijken, kijken niet kopen!

Leave a Reply