Makelaars verdienen 3% meer aan het verkopen van hun eigen woning

Vorig jaar is er een uitgebreid onderzoek geweest naar makelaars die hun eigen woning verkochten. En wat bleek? Ze hielden de huizen gemiddeld 10 dagen langer op de markt en de verkoop van hun eigen woning levert 3% meer op! Dit bleek uit een studie die is gedaan in Engeland door de uitgeverij MSN Money.

Dit betekent dat makelaars enkele duizenden euro’s meer verdienden aan de verkoop van hun eigen woning dan voor hun klanten. Maar wat is hier de reden van?

Uit het onderzoek zijn een aantal redenen mogelijk waarom een makelaar zijn eigen huis beter verkoopt dan die van zijn klanten;

  1. Wanneer een makelaar zijn huis verkoopt bepaalt hij zelf. Wanneer hij een huis verkoopt van zijn klant is de klant de baas. De makelaar moet een balans vinden om een prijs te krijgen die de klant tevreden maakt en dat het huis binnen een acceptable tijd wordt verkocht, of uberhaubt verkocht wordt.
  2. Wanneer een makelaar een potentiele koper in zijn eigen huis rondleidt kan hij eenvoudiger bepaalde zaken weerleggen bij kritische opmerkingen. Het is immers zijn eigen huis. 
  3. Makelaars kunnen het vaak veroorloven om erop te gokken dat er een beter bod komt. De makelaar durft dan dus meer risico te nemen. Net zoals een belegger meer risico neemt (en meer verdient) wanneer het zijn eigen aandelen zijn dan wanneer hij belegd voor een klant.
Daarnaast zijn makelaars zich er erg van bewust dat wanneer een huis niet verkoopt het beter is om het huis even van de markt te halen. Om vervolgens enkele weken of maanden later weer te koop te zetten. Het ‘aantal dagen’ op de markt kan slechte invloed hebben op de prijs die de verkoper wil hebben. Wanneer een woning te lang te koop staat dan wordt er aangenomen dat er ‘iets’ mis is met het huis. Dit verkleind de kans om nog een goede eerlijke prijs te krijgen voor de woning. Makelaars moeten voor hun klanten een middenweg vinden tussen een verkoop of nog even te wachten op tot er een beter bod langs komt.

Meer over het onderzoek vind je hier: How The Pros Sell Their Own Homes

Verder ben ik benieuwd naar jou reactie. Wat is jouw ervaring met je makelaar?

Leave a Reply