Open Huizen Route wel of niet doen?

Ja is mijn eerste reactie. Maar nee als je het niet goed aanpakt. Met elke open huizen route doe ik ook mee (ik heb al een huis waar ik heel blij mee ben maar ik ben gewoon nieuwsgierig hoe anderen het aanpakken). Wat opvalt is dat veel mensen een drama maken van het ontvangst en de rondleiding.

Dieren en kinderen
Ook zie je dat veel mensen zich niet voorbereid hebben hebben op deze belangrijke dag. Het huis is slordig, er lopen honden en kinderen rennen soms voor je langs. Dit helpt niet in beter verkoopbaar maken van je huis. Zorg ervoor dat het huis schoon en rustig is. Breng de hond en kinderen even bij de buren of kennissen.

Verwijs door, maak een kaartje
Wat tot nu toe nog nooit een is gebeurt bij een bezichtiging vrijwel nooit wordt ingespeeld op de behoeften. Wanneer je een kort gesprekje hebt kun je vragen ‘wat vind u belangrijk aan de omgeving?‘ en vervolgens kunt aan de hand van de antwoorden verwijzen naar plekken in de buurt. Bijvoorbeeld naar een speeltuin, een basisschool, de supermarkt, het bos of die mooi vijver in de buurt. Maak eventueel een klein kaartje van de omgeving met daarop de faciliteiten, attracties en bijzondere plekken op een A4′tje. Het huis wordt namelijk ook beoordeeld op de omgeving. Help de kijkers verkennen en wijs ze de goede kant op.

Formulier
Wanneer je meedoet aan de open huizen route is het belangrijk om de gegevens van de bezoekers te noteren zodat deze na gebeld kunnen worden. Het is mij meerdere keren overkomen dat de huiseigenaren niet vroegen om mijn gegevens. Ook al beloven ze de makelaar te bellen, noteer de gegevens! Het is belangrijk om in controle te blijven. 

Maak een kopie
Maak aan het einde van de dag een kopie van het formulier waarop alle kijkers zijn vastgelegd. Omdat makelaars na de open huize route erg druk zijn omdat er zoveel mensen na gebeld moeten worden zullen ze eerst met de meeste interessant lijkende kijkers verder gaan. Maar dit zijn niet per definitie jou kijkers! In 50% van de gevallen ben ik niet eens gebeld nadat ik mijn gegevens had achter gelaten! Wanneer je een kopie hebt van het formulier kun je altijd zelf nog actie ondernemen om na te bellen en te controleren of de makelaar contact heeft gehad.

Voorbereiding
Door middel van een goede voorbereiding kun je van de open huizen route een succes maken. Alles weten over het presenteren en het verkopen van je huis met winst? klik hier om je voor te bereiden

Leave a Reply