Prinsjesdag en de huizenmarkt

Na vandaag is het duidelijk: ook voor huizenbezitters wordt het een pijnlijk en zwaar jaar. Er is geen ruimte meer om pijnlijke beslissingen uit te stellen. Er moeten maatregelen worden genomen. En deze hebben grote invloed op de huiseigenaren.

Dalende koopkracht
De koopkracht zal komende jaren dalen en waarbij de genoemde 1% aan de voorzichtige kant is. De schuldencrisis is Europees en daar gaan de Nederlanders veel last van krijgen omdat Nederland afhankelijk is van de export. Een andere reden is de toenemende vergrijzing.

Sterke daling huizenprijzen
Volgend jaar wordt er een daling van de huizenprijzen verwacht van 2% aldus de Rabobank over de daling van de huizenprijzen in 2012. Uit een recenter onderzoek van TU-Delft wordt zelfs 7% (zeven procent!) verwacht: onderzoek TU-Delft over sterke daling huizenprijzen in 2012.

Erg voorzichtig
Kortom; het was misschien een mooie Prinsjesdag maar alles werd wel erg voorzichtig weergegeven. Winst maken op de verkoop van je huis zal volgend jaar moeilijker worden.

Uitstel van aankoop
Door de dalende koopkracht zijn nog minder mensen bereid om te investeren in een huis en stellen hun aankoop van een nieuwe woning langer uit. Waarom zou je nu kopen als de huizenprijzen toch nog gaan dalen is de gedachte.

 

 

 

2 thoughts on “Prinsjesdag en de huizenmarkt

  1. Nou die daling van de huizenprijzen was te verwachten, die stimulering d.m.v. de overdrachtsbelasting te verlagen zal geen zoden aan de dijk zetten.

    We gaan zware tijden tegemoet, waarbij je echt je best zal moeten doen om je woning te verkopen.

    Mvg,
    Sabrina Muis

Leave a Reply